Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Τσιπόπιττα...

Η τσιπόπιττα (με δύο τ!) είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της κυπριακής κουζίνας και όπως όλα τα κυπριακά εδέσματα, η επιτυχία τους μπορεί να σε αναδείξει ως την τρανότερη μαγείρισσα της περιοχής. Τη θεία τη Γεωργία που μπέρδεψε το αλάτι με τη ζάχαρη στο Christmas Cake τη θυμάστε; Ε η πάντοτε πετυχημένη τσιπόπιττα της είναι η τρανταχτή απόδειξη των πραγματικών της ικανοτήτων.
Παρέα με τη θεία Γεωργία, λοιπόν, τραβήξαμε ψηλά τα μανίκια μας και φτιάξαμε τη σπεσιαλιτέ της. Η τσιπόπιττα φτιάχνεται ουσιαστικά με την τσίπα του γάλακτος. Η τσίπα για όσους δε γνωρίζουν, είναι το βούτυρο που βγαίνει από το πρόβειο γάλα.
Υλικά Ζύμης:
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
1 ποτήρι φυστικέλαιο
λίγο αλάτι
χλιαρό νερό όσο πάρει

Υλικά Γέμισης:
200 γραμ. βούτυρο ανάλατο ζαχαροπλαστικής (πρόβειο βούτυρο) σε θερμοκρασία δωματίου ή αν έχουμε 200 γρ. τσίπα γάλακτος
200 ml φρέσκια κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
ροδόνερο
κανέλα

Υλικά για Σιρόπι:
3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 φλυτζάνια νερό
λίγο ροδόνερο
χυμό μισού λεμονιού
ξύλο κανέλας

Εκτέλεση:
1. Φτιάχνουμε τη ζύμη είτε στο χέρι είτε στο μίξερ. Για να τη φτιάξουμε, σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε το λάδι και ριζιάζουμε για λίγο. Ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια και να είναι σχετικά σκληρή. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγο μέχρι να φτιάξουμε το σιρόπι και τη γέμιση.


2. Φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση κτυπώντας στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί.


4. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια και τα ανοίγουμε λεπτά φύλλα με τον πλάστη. Αλείφουμε κάθε φύλλο με τη γέμιση και στρίβουμε το φύλλο σε ρολό όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Το τυλίγουμε στο κέντρο του ταψιού και συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το ταψί.


5. Αλείφουμε την πίτα με λίγη από τη γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

6. Περιχύνουμε με το σιρόπι την πίτα μόλις βγει από τον φούρνο και την αφήνουμε να το απορροφήσει.

Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάξαμε και λίγα πουρέκκια με αναρή τα οποία εξαφανίστηκαν με το που βγήκαν από το τηγάνι και έμεινα μόνο με τη φωτογραφία τους πριν το μαγείρεμα. Για το γλυκό αυτό αφήστε τους θερμιδομετρές στο πλάι... Θα σας αποτρέψουν από το να το απολαύσετε χωρίς τύψεις...

4 σχόλια:

  1. Πω πωωωω!!
    Πρέπει να είναι σούπερ σπέσιαλ η πίτα αυτή!!
    Το φυστικέλαιο με τι μπορεί να αντικατασταθεί?? Δεν έχω δει πουθενά να κυκλοφορεί εδώ τέτοιο πράμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα, χα!! Τι πλάκα με τα δύο "τ"! Όντως, η διευκρίνιση χρειάζεται για άσχετους σαν κι εμένα!
    Η πιτούλα αυτή πολύ ωραία μου φαίνεται... Και δεν έχει τύχει να την συναντήσω δυο φορές που έχω έρθει στην Κύπρο... Στα υπόψιν λοιπόν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Άρτεμις, είναι πολύ παραδοσιακό γλυκό αλλά όχι τοσο συνηθισμένο πλέον. Όποταν την επόμενη φορά που θα έρθεις Κύπρο κόπιασε να σε κεράσουμε εμείς.
    @Έλενα, οποιοδήποτε φυτικό λάδι μπορεί να αντικαταστήσει το φυστικέλαιο. Η πρόσκληση ισχύει και σένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ-πολύ για την πρόσκληση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή